Home » Location » Barbershop » Op Kamp

clipper-banner
Our Reader Score
[Total: 1   Average: 5/5]

Iedereen is wel eens op kamp geweest, tijdens lagere school, middelbare school of met een of ander club.

Wel tijdens mijn laatste jaar van de lagere school, ik was toe 13 jaar want ik was een late leerling, gebruikelijk is dat je met 12 jaar naar de brugklas van de middelbare school gaat, zat ik op een bootjes club. Op die club leer je eens per week ‘s avonds een houten boot maken.

Tijdens de school vakantie hadden wij een uitstapje, op kamp dus, met de bootjes club. We gingen een lang weekend naar Terschelling. Ik zou samen met een vriendje mee gaan, mijn moeder had echter geen tijd om mij uit te zwaaien, dus zou ik eerder bij mijn vriendje zijn, wiens moeder ons zou uitzwaaien, om een uur ‘s middags zou de bus vertrekken.

Ik zag er nogal stoffig uit met mijn lange haar, wat ver over mijn ogen en oren hing, dus kreeg ik de opdracht van mijn moeder om ‘s ochtends naar de kapper te gaan, want zij moest die dag al vroeg werken. Vanaf de kapper zou ik naar het huis van mijn vriendje gaan, waar wij samen zouden spelen tot dat het tijd was om te vertrekken met de bus.

Ik had echter die ochtend helemaal geen zin om naar de kapper te gaan, om de eenvoudige reden dat in de 25 gulden, die ik van mij moeder gekregen had, liever wilde besteden aan snoep en andere dingen als wij op Terschelling zouden zijn.

Zo gezegd zo gedaan, wij uitgezwaaid en onderweg met de bus naar de boot van Harlingen naar Terschelling. Nu is het in je jonge jaren zo dat je altijd wel verliefd denkt te zijn op je schooljuf of zoiets. Wel een van onze begeleidsters, Kitty genaamd, was mijn grote liefde.
Kitty had een mooi volslank figuur, flinke borsten, fel groene ogen, was brutaal, streng en had kort blond haar. Als een blok was ik voor haar gevallen.

Het was dat weekend ontzettend warm weer, en er werden tal van activiteiten georganiseerd. Het kamp was verdeeld in jongens en meiden tent, en zoals het altijd gaat, proberen de jongens na bedtijd in de meiden tent te komen om de meiden te imponeren. Ik probeerde dat dus ook, maar had pech, want alle jongens wisten tijdig weg te komen en ik werd gesnapt door Kitty.

Kitty had als begeleidster de extra taak om te zorgen voor de boodschappen, en ging dus elke dag met de auto het dorp in om boodschappen te doen. Dus mijn straf was om Kitty te helpen met de boodschappen de volgende dag, en ik mocht niet meedoen met de activiteit, dat was wadlopen die dag.

Kitty had al gezien dat ik tijdens de activiteiten van de vorige dag behoorlijk zweette, en last had van die grote bos haar op mijn hoofd. Dus gedurende onze auto rit naar het dorp vroeg Kitty waarom mijn haar zo lang was, ik heb toen opgebiecht aan Kitty dat mijn moeder mij geld had gegeven voor een knipbeurt de ochtend voor dat wij op kamp gingen, maar dat ik dat niet gedaan had om het geld te spenderen tijdens het weekend op Terschelling.

Waarop Kitty antwoorden; nu begrijp ik wel waarom jij altijd zo veel snoep hebt om uit te delen! Ja, dat klopt zei ik, maar nu is alles op, en als wij maandag terugkomen van kamp staat mijn moeder er wel om mij op te halen en ben ik niet naar de kapper geweest. Dan is het maar goed dat jij nu straf hebt, en met mij mee moet om te helpen bij de boodschappen, laat mij maar, tante Kitty zorgt wel dat het in orde komt.

Toen wij het dorp inreden gingen wij niet regelrecht naar de supermarkt, maar parkeerde zij de auto op een pleintje en sommeerde mij om uit te stappen. Gaan we geen boodschappen doen vroeg ik nog? Ja, ik wel maar jij niet antwoordde zij, waarna zij met met een stevige hand mee trok het plein over. Toen had ik pas in de gaten wat er ging gebeuren, aan de overkant van het plein was een heel ouderwetse kapperszaak gevestigd, niet dat je dat meteen door hebt, want het eerste gedeelte is een tabaks annex tijdschriften zaak, maar op de gevel hing ook een wit/ rode cilinder, die typerend is voor een kapperszaak, met de naam Kapper Gert eronder.

Een ouderwetse deurbel rinkelde toen wij de zaak binnen kwamen, links een counter met sigaren en sigaretten, en rechts een wand met bladen, kranten en tijdschriften.
De winkel werd gerund door de vrouw van Gert, een nors kijkende vrouw met een grote bril en uitgewaaid permanent uit het jaar nul. Kitty had ook sigaretten nodig, dus kocht een pakje camel zonder filter en informeerde naar de kapper. De vrouw van Gert reageerde nors dat de sigaretten bij haar afgerekend moesten worden, en dat de knipbeurt bij haar man Gert afgerekend moest worden, rechtdoor de schuifdeur.

Kitty pakte mij bij mij hand en opende de schuifdeur, simpeler had het niet gekund, de ruimte was maar 2 bij 2 meter, met links een ouderwetse kappers stoel en rechts 2 klapstoeltjes voor de klanten. Mijn neus werd meteen gevuld met een muffe dikke sigaren walm, kapper Gert had een bolknak in zijn mond, en was zojuist een klant aan het afronden, uiteraard een oudere man, rechts zat nog een oude heer op zijn beurt te wachten. Kitty sommeerde mij om plaats te nemen op het klapstoeltje naast de oude heer. Vervolgens converseerde Kitty even kort met kapper Gert, waarna zij hem betaalde, en mij vertelde dat ik niet lastig moest zijn en wachten tot Kitty terugkwam van boodschappen doen.

Een kort verlegen knikje met mijn hoofd, was het enige wat ik kon op dat moment, waarna Kitty door de schuifdeur verdween om boodschappen te doen. Ik was zo onder de indruk van het geheel dat ik bijna niet in de rondte durfde te kijken, heb ik stiekem wel gedaan, en wat ik zag maakte mij niet blij. Het enig wat ik zag waren drie enorme tondeuses, scheergerei, een plantenspuit en een heel dikke kwast. Ik zag geen föhn, geen borstels, kammen, scharen en gel. Voor dat ik er erg in had hoorde ik; tot ziens Jaap, het beste aan je vrouw. Vervolgnes kwam Gert op mij af, met bolknak sigaar in zijn mondhoek, en pakte mij bij mijn oor, en dirigeerde mij in de stoel.
Ik zag mezelf in de spiegel en dacht, ja een knipbeurt is inderdaad wel nodig, het was een hele bos haar wat ik had, zag er extra onverzorgd uit omdat ik mijn haar wel het gewassen ‘s ochtends maar niet had gekamd.

Twee grote sterke handen pakten mij onder mijn schouders en zetten mij rechtop in de stoel, crêpe papiertje om mijn nek en vervolgens een rood/wit gestreept kaplaken, veel te strak geknoopt om mijn nek. Wonderwel haalde Gert een kam uit zijn zak en begon mijn haar te kampen, jammer maar helaas, die bleef overal klitten.

Gert vloekte door zijn sigaar heen, liep naar de kaptafel, gaf zijn sigaar een vuurtje, trok er een paar keer flink aan, draaide zich om en blies de rook vol in mijn gezicht. Ik had het niet meer, en stikte bijna in de sigaren damp. Nog verdwaasd van de geïnhaleerde sigaren damp zette Gert mijn hoofd schuin, pakt mijn oor stevig vast tussen duim en wijsvinger, klikte de tondeuse aan en haalde die voor mijn oor langs tot boven op mijn hoofd. Daar Gert mijn hoofd schuin naar beneden en opzij hield, kon ik niet zien wat de schade was, maar aan de grote bos blond haar te zien die in mijn schoot viel, beloofde dat niet veel goeds. Gert stopte even een moment, om na een goedkeurende grom door zijn sigaar, weer verder te gaan. Tranen welde op, ik was zo bang als een wezel, gevangen voelde ik mij, maar toch vond ik het opwindend.

Met zijn grote rechterhand draaide hij mijn hoofd links naar hem toe, mijn kin was nog steeds op mijn borst gedrukt, dus ik kon nog steeds niets zien. Ik voelde de zwaar vibrerende tondeuse op mijn voorhoofd gedrukt, en met een lange doch secure druk over mijn hoofd, naar achteren gehaald. Dit werd zo’n vier keer herhaald, waarna Gert zijn hand loslied en rond de stoel liep, waarna de rechterzijde werd geschoren. Bij de achterzijde werd de stoel helemaal naar beneden bijgesteld, zodat toen mijn hoofd diep tegen mijn borstkas werd gedrukt, hij in horizontale banen mijn achterhoofd kon scheren.

Op diverse plaatsen werd dit nog een keer herhaald, waarna met een klik de tondeuse tot stilstand kwam, vervolgens schuurde de dikke kwast veelvuldig over mijn vers geschoren hoofd, wat voelde als een zere knie over een nieuw
e kokosmat!
De stoel werd omhoog gepompt, en mijn hoofd rechtop gezet, ik schrok mij een hoedje, nog nooit had ik mijn schedel gezien, haarloos was ik, als of ik net naaktgeboren was. Weer welde de tranen op, met moeite kon ik ze tegen houden, ik had er nog nooit zo lelijk en belachelijk uitgezien. Ik wilde uit de stoel klimmen, maar werd met een flinke duw weer terug op de stoel gezet, de sigaar werd weer aangestoken en wederom de walm in mijn gezicht uit geblazen. Warm water in een kommetje, zeep erbij, en binnen luttele seconden waren de zijkanten en mijn achterhoofd in gezeept. Met een ferme ruk aan mijn oren werd mijn hoofd naar beneden gedirigeerd, een schrapend mes schuurde over mijn achterhoofd tot aan mijn kruin aan toe. De zijkanten ondergingen hetzelfde lot, afgespoeld met hete doeken en nagesproeid met eau de cologne.

Met een goedkeurende grom door de sigaar werd ik bevrijd van het kaplaken, en gesommeerd om weer op het klapstoeltje te gaan zitten. Gert verdween door de schuifdeur, toen pas durfde ik mijn tranen de vrije loop te laten. Voor mijn gevoel heb ik daar ruim een uur gezeten zonder mijn hoofd aan te raken, maar echter na een kwartier ging de schuifdeur open, en stond Kitty in de deur opening met een stralende lach. Wat ben je een knappe jongen geworden zei ze, veel beter zo, het staat je erg goed en vooral lekker met dat warme weer, al hoe wel we dat kale kopje flink moeten invetten met zonnebrand crème.

Terug in de auto kreeg ik een lekkere zoen van Kitty op mijn lippen, en zij kon haar handen niet afhouden van mijn vers geschoren hoofd. Als we terug zijn van kamp dan kom je, elke keer als je van je moeder naar de kapper moet, bij mij langs. Thuis heb ik ook een tondeuse, dus eens per maand zal ik je dan eens flink onderhanden nemen, en dan mag jezelf iets leuks kopen voor die 25 gulden!

Leave a Reply

clipper-banner