Home » Location » Barbershop » Wassen en watergolven of een ander model

clipper-banner
Our Reader Score
[Total: 4   Average: 1/5]

Elke zaterdag om 10.00 uur kan ik bij mijn kapster terecht om mij eens lekker te laten verwennen. Ik heb stijl haar van mijzelf en door het te laten wassen en watergolven ontstaat er een mooi volume. Vooral wanneer het haar getoupeerd wordt en netjes naar achteren wordt gekamd ziet het er klassiek uit. Mijn man noemt het altijd de koningin Beatrix look.

Nadat de kapster het schort heeft afgedaan en ik heb afgerekend loop ik nog even naar de slager in het dorp. De slager heeft zijn winkel naast die van de plaatselijke dorpskapper welke op een hoek is gelegen. Het is in mijn ogen erg druk bij de herenkapper. Er zit ??n persoon in de stoel onder een mooi lichtblauw schort en er zitten nog 3 heren te wachten. De kapper staat met de tondeuse in de hand het haar te bewerken. Het zijn vooral de oudere heren die deze kapper bezoeken. Ik blijf nog even staan kijken en merk op dat de man in de kappersstoel een ouderwets model krijgt aangemeten. Grote plukken haar vallen op het schort en op de grond. De nek en zijkanten worden hoog op geschoren. Grappig om te zien. Ik loop door en in mijn fantasie zie ik mijzelf al onder het lichtblauwe kappersschort zitten.

Nadat ik de slager heb bezocht loop ik terug naar de parkeerplaats waar ik mijn auto heb geparkeerd. Ik loop weer langs de kapper en zie dat er ondertussen iemand anders in de stoel heeft plaatsgenomen. Ook deze persoon krijgt een opgeschoren model. De kapper staat achter de man in de stoel en duwt zijn hoofd naar voren. De tondeuse baant zich een weg naar boven.

Thuis gekomen moet ik steeds aan de dorpskapper denken. Heerlijk om te zien hoe de klanten voor het raam in de kappersstoel zitten. Doordat ik mijn gedachten in de slagers winkel steeds afdwaalde naar de kapper ben ik een aantal dingen vergeten. Snel maar even terug dan maar.

Nadat ik de auto geparkeerd heb loop ik de hoek om langs de herenkapper richting slager. Mijn gedachten dwalen weer af in de slagerij. Hoe zou het zijn om eens onder handen genomen te worden door de kapper ? Mijn haar is vanmorgen gedaan en zit perfect gekapt. Misschien kan ik mijn nekharen laten uitscheren ??? Bij het verlaten van de slager trek ik de stoute schoenen aan en stap bij de kapper binnen. Er zitten nog 2 heren te wachten en er zit nog ??n in de stoel. De kapper knikt naar me en vraagt, ondertussen bewonderend naar mijn kapsel kijkend, wat hij voor me kan betekenen. Natuurlijk kan ik uw nek uitscheren. Neemt u maar even plaats. Zittend achter de kappersstoel zie ik dat de man in de stoel een hoog opgeschoren model krijgt aangemeten. De 2 heren naast mij zitten lekker ontspannen te lezen. De stilte in de zaak valt mij op. Het enige wat je hoort is het gezoem van de tondeuse. De winkel ziet er ouderwets maar gezellig uit. Naast de spiegels hangen diverse kapmantels in de kleuren lichtblauw en donker groen. Verder hangen er allemaal posters en foto?s van vervlogen tijden. Dit is een echte ouderwetse herenkapper.

Nog 2 heren te gaan en dan mag ik plaatsnemen. Ik begin steeds meer te twijfelen of ik hier goed aan doe. De laatste persoon heeft ondertussen plaatsgenomen in de stoel. De kapper pakt een stuk papier welke hij netjes om de nek van de man vouwt. Van het haakje links voor de stoel pakt hij het kappersschort en gooit het behendig met een grote zwier over de man heen. Zonder iets te zeggen moet ook deze man er aan geloven. Het gezoem van de tondeuse doet me ontspannen. Grote plukken haar zie ik op de grond vallen. Na een paar minuten is de kapper klaar met de tondeuse. De kapper pakt de schaar en knipt zonder iets te zeggen de pony recht af. De man in de stoel vertrekt geen spier. De zijkanten en de achterzijde van het haar is hoogopgeschoren en de pony hoog en recht afgeknipt. Ook deze klant wordt voorzien van een ouderwets bloempot model. Het haar van de klant wordt nog even nat gespoten en gekamd, het schort wordt afgedaan en weggehangen naast de spiegel. De man kijkt naar me en ik bewonder zijn model haar. Tjonge, wat een ouderwets model. De pony is echt hoog en bot afgeknipt.

Mijn tijd is aangekomen. De kapper heeft de klant de deur uitgeleid en loopt naar de stoel toe. Komt u maar mevrouw. Ik sta op en loop naar de stoel. Ik neem plaats in de grote kappersstoel en zak er fortuinlijk in weg. De kapper pakt ondertussen een strook papier welke hij netjes om mijn nek vouwt. Een lichtblauw schort wordt van het haakje gepakt en voor ik het in de gaten heb zit ik er onder gevangen. De stoel wordt opgepompt en de kapper kijkt me aan. Alleen de nek uitscheren neem ik aan ?? Ik beantwoord de vraag met een ja en voor ik het in de gaten heb wordt mijn hoofd lichtjes naar voren geduwd en hoor ik het gezoem van de tondeuse. Met een paar tellen is de kapper klaar. Met de spiegel in de hand laat hij de achterzijde zien. Er is eigenlijk weinig te zien. Die paar haartjes waren de moeite. Een paar donsjes zijn weggeschoren verder niets. De kapper doet het schort en het papier af en legt uit dat hij hier niets voor rekent. Met een bedankje loop ik de winkel uit en roep nog naar de kapper dat ik zeker nog een keertje terug kom.

Thuis gekomen vertel ik het aan mijn man. Lachend kijkt hij me aan en merkt op om nog een keertje langs te gaan om het korter te laten knippen.

Die zaterdag erop zit ik niet bij mijn eigen dameskapster maar bij de dorpskapper. Er zijn 2 personen in de zaak en voor ik het in de gaten heb ben ik al aan de beurt. De kapper kijkt me lachend aan en merkt op dat mijn haar anders zit dan de week ervoor. Ik leg de kapper uit dat ik al jaren mijn haren laat wassen en watergolven op zaterdag maar dat ik eens iets anders wil. Mijn bob lijn moet eraan geloven. De kapper vraagt of ik de oren vrij wil. Met een rood hoofd knik ik ja en voor ik het in de gaten heb zit ik wederom gevangen onder een mooi blauw schort.

De kapper pakt een schaar en begint te knippen. Bovenop worden er grote stukken afgeknipt en ook de oren komen vrij. Er begint al een aardig herenmodel te ontstaan. De kapper blijft knippen zonder iets te zeggen. De twijfel slaat me om het hart. Moet ik zeggen dat ik het kort genoeg vind ? Het schort wordt los gemaakt en uitgeklopt maar voor ik het door heb wordt deze weer over mij heen gedrapeerd. Met een spuitje wordt mijn haar nat gespoten. De kapper kamt het haar in een scheiding en loopt naar een lade waar hij de tondeuse uithaalt.

De zijkanten worden kortgeschoren en ook de achterkant moet eraan geloven. Ondertussen zijn er nieuwe klanten binnen gekomen. Vol bewondering wordt er naar mij gekeken. De kapper gaat voor me staan en tilt mijn kin onhoog. De pony wordt iets korter geknipt maar gelukkig niet zo kort als de klant voor mij. De kapper merkt op dat ik het niet in een pony moet dragen maar dat een zijscheiding mij beter zal staan. Ik knik en laat de kapper zijn werk doen. De zijkanten en achterzijde zijn ondertussen nog iets hoger opgeschoren. De scheiding in het haar blijft niet helemaal zitten. De kapper stelt voor om er iets in te smeren waardoor het beter blijft zitten. Een rood potje brylcream komt tevoorschijn en zorgt ervoor dat het haar netjes plat komt te liggen. De scheiding wordt er nogmaals netjes ingelegd. Tjonge ?..dat had ik nooit kunnen bedenken. Een week terug liep ik nog met een watergolf coupe zoals koningin Beatrix en nu heb ik een ouderwets herenkapsel, model bloempot, inclusief zijscheiding. Toch wel tevreden stap ik uit de kappersstoel. De kapper hangt ondertussen het schort aan het haakje en met ? 7,50 ben ik vandaag wel heel goedkoop uit bij de kapper.

Met een tot ziens en tot een volgende keer loop ik de winkel uit nagekeken door de kapper en de 2 aanwezige klanten. Hier kom ik zeker nog een keer terug en dat zal zeker niet lang op zich laten wachten.

Alberdina

Leave a Reply

clipper-banner