Home » Location » Barbershop » Jan. 2007

clipper-banner
Our Reader Score
[Total: 2   Average: 2/5]

Het is moeilijk om een ouderwetse herenkapper te vinden. Een kapper die zonder veel poespas een lekker kort model knipt. Een kapper die niet veel vraagt, maar je hoofd stevig beetpakt en met de tondeuse de kanten hoog opscheert.

Eind november word ik door een Turkse kapper vrij kort opgeknipt. Een positieve ervaring. In december zie ik in een stadje een ouderwetse herenkapper. Door de dikke vitrage kan ik niet goed naar binnen kijken. Toch lijkt mij dit een goede winkel om een keer te proberen. Wie weet krijg je hier standaard een kort model aangemeten.

Begin januari moet ik weer in de buurt van het stadje zijn. Omdat ik in het verleden de ervaring heb opgedaan dat sommige kappers je korter knippen als je gekleed bent in jasje met stropdas, heb ik mijn tweedcolbert met stropdas aangedaan.

Daar is de winkel! Ik stap door het halletje naar binnen. Fantastisch: een echte ouderwetse herenkapsalon. Twee ouderwetse rode kappersstoelen voor de spiegels. Een rij wachtstoelen. Een grote ouderwetse kast met veel laatjes. Bewonderend sta ik te kijken. Er komt een man van in de 50 van de trap af. Hij heeft een loshangende witte jas aan en daaronder een overhemd met stropdas. Hij groet mij vriendelijk en antwoord bevestigend op mijn vraag of ik geknipt kan worden. Ik hang mijn jas aan de kapstok en mag in de linker stoel plaatsnemen. Ik krijg een sinaasappelkleurige kapmantel omgeslagen, die wordt vastgemaakt om een crêpepapiertje in mijn nek. Het hoopje kammen en scharen op het marmerkleurige tafeltje voor mij stopt de kapper in het borstzakje van zijn nu dichte witte jas. Mijn haar wordt naar achter gekamd. Ik beaam de opmerking van de kapper dat er zeker overal wel een stukje af mag. De kapper pakt een schaar en ik verwacht dat hij het bovenhaar zal gaan knippen. De kapper houdt met zijn kam het haar boven mijn rechter oor omhoog en knipt er een klein stukje af. Zo wordt er weinig haar rond mijn oor afgeknipt. Vervolgens wordt het haar rond mijn linker oor een beetje korter gemaakt. Ik ben wat teleurgesteld. Dan pakt de kapper een grote elektrische tondeuse en zet er een kleine opzetkam op. Hij duwt mijn hoofd een beetje naar voren. Ik hoor een klik en het zoemende apparaat glijdt door het haar tot een paar centimeter boven mijn nek. De opzetkam wordt verwijderd en mijn nek wordt uitgeschoren. Het warme metaal van de tondeuse in mijn nek is een heerlijk gevoel. Helaas wordt de tondeuse weer teruggehangen en met de schaar worden kleine plukjes van de zijkanten en de achterkant geknipt. Met een kleine snoerloze tondeuse worden de haargrenzen rond mijn oren en nek geknipt en wordt mijn nek nog eens uitgeschoren. Met een borstel met lange witte haren worden de losliggende haartjes weggeveegd. De kapper pakt een ouderwetse zilverkleurige flacon en spuit mijn haar een beetje nat. Ik verwacht dat hij nu het bovenhaar gaat knippen. De kapper kamt mijn haar netjes in model en maakt het kaplaken los. Met de kleine tondeuse wordt mijn nek nog wat lager uitgeschoren. De nek wordt nog een keer geborsteld en het kaplaken wordt verwijderd. Ik sta op en mijn colbert wordt netjes afgeborsteld. Ik heb geen idee hoe mijn achterhoofd er nu uitziet, maar ik ben niet echt kort geknipt. Ik betaal 15 euro en verlaat enigszins teleurgesteld de winkel. Weer niet kort!

Leave a Reply

clipper-banner