Home » Language » Dutch » Geholpen, of toch niet?

clipper-banner
Our Reader Score
[Total: 2   Average: 1.5/5]

Ik was 10 jaar oud, zat in de 4de klas van de lagere school, het was een zonnige warme woensdag in mei.

Elke woensdag middag hadden wij vrij, en was ik om 12 uur thuis. Dus ook deze middag, om kwart over twaalf thuis gekomen zei mijn moeder dat mijn haar wel erg lang geworden was, maar zij geen tijd had om mee te gaan naar de kapper. Volgens haar was ik nu flink genoeg om zelf naar de kapper te gaan, zij gaf mij 20 gulden en sommeerde mij om zelf naar de kapper te gaan. Mijn moeder was nog al degelijk, dus de boodschap was kort gedekt!

Nu was ik al maanden aan het sparen voor een revolver die ik in de speelgoed winkel had gezien, een staal blauwe colt met een wit ivoren handvat. Mijn ouders waren pertinent tegen wapens, ook al was het speelgoed, dat kwam er bij ons thuis niet in. Maar ik was zo eigenwijs als dat ik groot was, en had mijn zinnen gezet op die revolver. Nu kwam ik net 15 gulden tekort om de revolver aan te schaffen, en na de gehele middag met mijn neus tegen de etalage aan gestaan te hebben, besloot ik om naar binnen te gaan en mijn lang gewenste revolver aan te schaffen.

Door mijn getreuzel was het inmiddels 5 uur geworden, en wij eten altijd stipt om 6 uur, dus raakte ik een beetje in paniek, want mijn haar was nog niet geknipt!

Nu is er op het winkelpleintje vlak bij mijn oma ook een speelgoed zaak, die dezelfde revolver verkoopt, daarbij is in de straat van mijn oma een kapper. Aangezien ik nog 5 gulden over had, wilde ik met een zielig verhaal naar mijn oma, om van haar de 15 gulden los te peuteren die ik nodig had om mijn haar te laten knippen.

Geen probleem dacht ik, ware het niet dat mijn oma en opa niet thuis waren, en zonder dat ik het wist, bij mijn ouders op bezoek waren om mee te eten. Mijn opa en oma woonden op een flat, in dezelfde flat, maar dan aan het begin woonde een meisje uit mijn klas, Wendy.

Ik wist van te voren niet dat zij daar woonde, maar toen ik teleurgesteld uit de entree kwam met mijn fiets, kwam ik haar tegen. Zij groette mij en vroeg waarom ik zo verdrietig keek, na enige twijfeling heb ik haar het hele verhaal verteld, en gevraagd of zij mij geen 15 gulden kon lenen. Uiteraard kon dat niet, want zij had het thuis niet zo goed, haar vader was weg gegaan, en nu was haar moeder alleen met Wendy en haar broer, zonder werk en zonder geld.

Wendy zei wel, waarom probeer je het niet bij de kapper hier in de straat, je hebt immers nog 5 gulden. Dat durfde ik niet zei ik, omdat ook mijn opa daar naar de kapper gaat.

Wendy nodigde mij bij haar thuis uit om het voor te leggen aan haar moeder, misschien dat die een oplossing wist. Zo gezegd zo gedaan, ik zat bij Wendy thuis op de bank met een glas limonade, en Wendy was in de keuken met haar moeder. Ondertussen was het half 6 geworden en begon de tijd te dringen voor mij. Aan de ene kant was ik bang, maar aan de andere kant, al wrijvend over de kolf van mijn favoriete revolver, maakte mij het niet uit wat er ging gebeuren.

Toen kwam Wendy met een brede glimlach uit de keuken en zei; al je zorgen zijn over Pim, ga maar naar mijn moeder in de keuken, en geef haar die 5 gulden dan komt alles goed.

Verrukt sprong ik op en liep vol goede moed de keuken in, daar ik Wendy haar moeder nog nooit had ontmoet, stelde ik mij eerst netjes voor. Het was een lange, vol slanke vrouw, met een strenge bril, zwart krul haar en grote borsten. Veel tijd om er naar te kijken kreeg ik niet, want zij trok het 5 gulden biljet uit mijn hand en sommeerde mij op de kruk te gaan zitten, die voor mij klaar was gezet.

Ik moest mijn handen in de lucht steken, waarna zij mijn shirt uit trok, en ik een kleffe, half natte, thee doek om mijn nek geknoopt kreeg. Zo dat is tegen de rond vliegende haren, ik heb het probleem gehoord van Wendy, als je stilzit, niets zegt, en je kin op je borst houd zal ik je helpen, begrepen?

Hulpeloos en enigszins angstig zei ik ja mevrouw. Zij haalde haar ene hand door mijn bos haar, met haar andere stak zij een sigaret op. Precies toen stak Wendy haar hoofd om de hoek, jou kan ik hier nu even niet gebruiken, hier heb je geld, haal maar even 2 pakjes sigaretten voor mij. Ok mam zei Wendy, en weg was ze. Toen gebeurde alles heel snel, zij nam een flinke haal van haar sigaret, legde die toen in de asbak, waarna mijn hoofd naar beneden werd geduwd, zodanig dat ik geen kant op kon.

Helemaal verstijfd op de kruk, hoorde ik een klik, waarna met een zware zoem, een tondeuse vanuit mijn nek, helemaal tot boven toe werd geduwd! Ik probeerde te protesteren, maar de grip werd alleen maar krachtiger en pijnlijker, ik bleef wel weerstand geven. Haar grip verloste en ik richtte mijn hoofd op, vervolgens sloeg zij mij met haar vlakke hand in mijn gezicht. Ik heb gezegd dat jij je mond moet houden en stil moet zitten!

Toen was mijn weerstand gebroken, zij trok nog eens flink aan haar sigaret, waarna zij met haar scherpe lange nagels mijn hoofd in bedwang hield. Van links naar rechts, van onder naar boven zoemde de tondeuse over mijn hoofd, plukken blond haar vlogen in het rond en dwarrelden langzaam op de grond. Ook toen ik voor mijn gevoel geen haar meer had, ging zij nog met de tondeuse nauwgezet over elke plek, tot dat zij een tevreden grom gaf.

Zo ik ben blij dat ik jou heb kunnen helpen, uiteindelijk krijg ik al die burgerlijke jochies wel klein. De kleffe thee doek ging af, en zij borstelde mij ruw af, waarna ik aan mijn orden werd meegenomen naar hun badkamer. Kijkend in de grote spiegel, kende ik de persoon die ik zag niet, een bolle kop, met 2 grote oren en helemaal kaal geschoren.

Spontaan begon ik te huilen, weer kreeg ik een harde klap in mijn gezicht! Vergeet niet dat ik jou heb geholpen, je gaat nu naar huis, voor dat Wendy thuis komt, en als je moeder er naar vraagt dan vertel je dat er 15 gulden gegaan is naar jou speeltje, en dat jij je haar hebt laten knippen voor 5 gulden. Je zegt niet door wie, zeg maar door een kapper waar je nog nooit geweest bent, en dat dit het enige is wat hij kon doen voor 5 gulden!

Thuis aangekomen en in huilen uitgebarsten, heb ik alles opgebiecht, alleen niet van Wendy haar moeder. Uiteindelijk heb ik de revolver terug moeten brengen, en van het geld 20 gulden terug moeten geven aan mijn moeder.

Voortaan moest ik ook de kapper zelf betalen!

Eventjes heb ik er aan gedacht om terug te gaan naar Wendy haar moeder!

Maar het was begin mij en mijn haar groeide zeer snel, waardoor het er snel rommelig uit ziet.

Aangezien mijn oma getuige was van heel het debakel, en het feit dat ik voor taan de kapper zelf moet betalen, stuurde zij mij met opa mee om begin Julie naar de kapper te gaan bij hun in de straat.

Het was immers 2 maanden geleden, en omdat mijn haar 2 cm per maand groeit, was het dus ruim 4 cm lang, en stond het alle kanten op. Wederom op een woensdag middag was ik bij mijn oma, die wilde dat ik met opa naar de kapper ging!

Maar opa was diezelfde ochtend al geweest, dus dacht ik dat ik het gevaar kon afwenden, helaas zij opa geen probleem en nam mij aan de hand mee naar de kapper.

Binnen gekomen sommeerde opa mij te gaan zitten, want er waren nog 2 wachtende voor mij, en hij ging even rookwaren kopen! Nu was mijn opa lang van stof, dus als hij een bekende tegen kwam kon dat wel even duren. Dat wist de kapper ook, dus op weg naar buiten vroeg de kapper aan mijn opa wat er met mij moest gebeuren.

Wel zei opa, zijn oma vind het maar naar niks, neem hem maar flink onder handenwant het is al twee en een halve maand geleden sinds hij bij de kapper geweest is.

Aangezien ik gedoken zat in een stripverhaal van de leesmap, heb ik de instructies van opa aan de kapper niet gehoord!

De twee leeftijd genoten van mijn opa die voor mij waren, werden snel afgewerkt, en toen de stoel zitting was schoon geveegd en omgedraaid, was het mijn beurt.

Zo zeun, kom maar eens zitten, nee nog niet zei ik want mijn opa is nog niet terug.

Dat kan nog wel even duren, maar hij heeft mij opdracht gegeven wat er moet gebeuren.

Ik k
reeg niet eens de kans om zelf op te staan, de kapper greep mij, met zijn grote hand in mijn nek, en dirigeerde mijn in de stoel. Hij schoof mij diep achter in de stoel en rechte mijn schouders, vervolgens trok hij een crêpe papiertje om mijn nek en sloot het kaplaken zeer strak.

Het was een grote vent, dus werd de stoel flink omhoog gepompt, mijn ben bengelden in het lucht ledige, totaal verloren zat ik in zijn stoel. Voor de spiegel lag op een schoteltje een dikke sigaar, welke hij ontstak en de rook vol in mijn gezicht blies.

Met 1 hand op mijn achterhoofd, en 1 hand onder mijn kin werd mijn hoofd ver naar voren en enigszins rechts opzij geduwd, waarna hij met zijn vrije linker hand, zonder met zijn andere hand de grip te verlossen, een lade open trok, waar een zwarte ronde machine uitkwam met een dik zwart gekruld snoer.

Deze maakt wel het meeste lawaai, en is misschien wat scherp op de huid, maar het is nog steeds de beste die ik heb, geen idee wat hij bedoelde, maar daar kwam ik snel achter.

Warme,vlijmscherpe, brede metalen tanden, schuurden met een luid gegrom langs mijn linker oor omhoog tot boven op mijn hoofd, ik verschoot van de pijn, tranen welde op in mijn ogen.

De volgende baan schuurde boven mijn oor naar achteren, dikke plukken, mijns inziens toch nog korte haren, tuimelden langs mijn oor over het laken in mijn schoot.

Het volgende moment werd mijn hoofd recht getrokken, en keek ik mij zelf aan in de spiegel, links zag ik niets meer dan alleen een rood aangelopen uitstekend oor. Voor ik goed en wel naar mezelf keek, schuurde de steeds heter wordende tondeuse recht over mijn voorhoofd helemaal naar achter. Een kale witte baan achterlatend, zoals een sneeuw schuiver een verse witte baan sneeuw weg schuift. Nog eens drie van deze banen over mijn hoofd en alles was weg, daar waar luttele seconden geleden nog 4 cm haar stond, vormde zich nu een kale rood optrekkende baan.

Ruw werd mijn hoofd weer voor over geduwd, waarna de achterkant binnen seconden werd kaal geschoren, en als laatste sneuvelden alle haren aan de rechterkant.

Met een tevreden grimas ging de brute grasmaaier weer terug in de lade, blijft toch het fijnste wat er is zei de kapper, met grof geweld zo een brulaap kaal scheren!

Een dikke kwast werd over mijn pas geschoren schedel gehaald, normaal zou dat een prettig gevoel moeten geven, maar in dit geval voelde het als een schuurrol over een open wond.

Net toen ik dacht dat hij klaar was, duwde hij mij weer terug in de stoel, het kan nog wel even duren voordat opa terug komt mompelde hij, dus maken we het in dit geval maar helemaal af.

Wat er toen gebeurde zal ik de rest van mijn leven nooit meer vergeten, hete doeken wisselden elkaar of om mijn hoofd, en net toen ik het fijn begon te vinden werd heel mijn hoofd ingezeept, om vervolgens met een recht scheermes helemaal glad geschoren te worden.

Zo nu is het klaar, ik kreeg nog een kleine massage om wat old Spice in mijn hoofd te wrijven, toen mijn opa binnen kwam.

Hij was met stomheid geslagen, nam mij aan de hand mee naar huis, vlak voor de deur kneep hij heel hard in mijn arm en siste in mijn oor, vertel tegen oma en je moeder dat je dit perse zelf wilde!

Leave a Reply

clipper-banner