Home » Location » Barbershop » Feb 2007

clipper-banner
Our Reader Score
[Total: 2   Average: 2/5]

Feb. 2007
Ik ben van plan aan het eind van de middag naar de kapper te gaan. Ik ben voor een vergadering in een andere stad. De vergadering is vroeg afgelopen en ik bedenk dat ik in deze stad ook wel naar een kapper kan kijken. Ik loop naar de oudere wijk toe en zie verscheidene herenkappers. Bij de meeste is het niet echt druk. Eén winkel lijkt mij wel wat. Ik loop nog wat rond en besluit dan naar de kapperswinkel te gaan. Als ik binnenstap is de kapper juist klaar met zijn klant. Ik vraag of ik geknipt kan worden. De kapper zegt dat ik even moet wachten en dan zie ik dat er nog een man zit op de wachtstoelen.

Ik krijg een kopje koffie aangeboden. De andere klant mag in een kappersstoel plaatsnemen. Hij krijgt een lange witte kapmantel omgeslagen. De man zegt dat hij op advies van iemand anders komt. Aan de kanten mag het wel wat korter. Met een grote elektrische tondeuse wordt het onderste deel van het achterhoofd en de zijkanten flink korter geknipt met verschillende opzetkammen. Ik geniet ervan hoe de plukken donkerblond haar op het witte laken vallen. Deze kapper is tenminste niet bang om er flink wat haar vanaf te knippen. Zal ik straks ook wat korter geknipt worden? Een spannend vooruitzicht.

Na een tijdje is de kapper klaar en terwijl hij afrekent mag ik in de beige kappersstoel gaan zitten. De kapper rolt een sigaret en rookt bij de open deur. Dan komt hij naar mij toe en maakt over een crêpepapiertje de witte kapmantel vast om mijn hals. Hij constateert dat ik het zeker een stukje korter wil hebben en vraagt of ik het zelfde model wil houden. Ik antwoord bevestigend. De kapper pakt de elektrische tondeuse, zet er een opzetstuk op, duwt mijn hoofd wat naar voren en scheert met het zacht zoemende apparaat tot halverwege mijn achterhoofd. Dit wordt een paar maal herhaald. Dan wordt een stukje rond mijn linker oor geknipt, weer mijn achterhoofd, rond mijn rechter oor en weer mijn achterhoofd. Grijze plukken haar vallen voor mij op het kaplaken. De kapper zet een kleinere opzetkam op de tondeuse en scheert weer het onderste deel van mijn achterhoofd en een stukje rond mijn oren. Dit wordt een paar maal herhaald, terwijl de tondeuse steviger tegen de huid van mijn achterhoofd wordt geduwd en de kapper mijn hoofd goed vasthoudt. Vervolgens zet de kapper een klein voorzetstukje op de tondeuse, duwt mijn hoofd wat verder naar voren en scheert een paar maal het onderste randje. Hierbij voel ik de warmte van de tondeuse. Een heerlijk gevoel, waar ik van geniet. Met een kleine, snoerloze, elektrische tondeuse worden de haargrenzen geknipt. Ik geniet weer extra als vervolgens met de grote elektrische tondeuse mijn nek wordt uitgeschoren. Ik denk dat het eigenlijk wel wat hoger mag worden kaalgeschoren, maar ik durf dit niet te zeggen. Met een borstel worden haartjes rond mijn oren en nek weggeveegd.

Mijn haar wordt wat nat gemaakt en van het bovenhaar worden kleine stukjes afgeknipt. Het haar wordt droog geföhnd en naar achter gekamd. De huid onder de haargrenzen wordt even nat gemaakt en met het mes geschoren. Met een spiegel toont de kapper mij mijn achterhoofd. Ziet er keurig uit. Het onderste stuk is vrij kort opgeknipt.

De kapper vraagt of mijn baard ook wat korter moet. Ik zeg graag en met de tondeuse met opzetkam worden mijn baard en snor geknipt. Met de schaar wordt het randje van mijn snor geknipt en wat haartjes bij mijn neus. Met de snoerloze tondeuse worden nog wat haartjes op mijn oorschelpen afgeschoren. De kapper maakt het kaplaken los en ik vraag of hij mijn wenkbrauwen ook wil knippen. Natuurlijk wil hij dat en knipt met de schaar over de kam wat van de wenkbrauwen. Losse haartjes worden van mijn gezicht en uit mijn nek weggeborsteld. De witte kapmantel zwaait weg en zeer tevreden sta ik op, betaal en verlaat de winkel.

Ook later ben ik enthousiast over dit kappersbezoek. Mijn haar zit goed: van boven wat langer en aan de kanten wat korter. Als ik over het onderste deel van mijn achterhoofd strijk is het kortere haar een fijne sensatie.

Ik denk dat ik wel vaker naar deze kapper ga. Jammer dat het voor mij redelijk ver weg is.

Leave a Reply

clipper-banner